Spring naar inhoud

Cliqz is een browser en ook nog een hele fijne…

...en rekent af met trackers en andere rommel.

Cliqz is een redelijk nieuwe browser en nog erg onbekend. Volgens mij is het inmiddels twee maanden geleden dat ik Cliqz heb geïnstalleerd om te testen en ik aan wat mensen beloofd heb om hier verslag van te doen. Belofte maakt schuld. En de reden dat ik deze belofte een beetje vergeten was, ligt heel eerlijk gezegd aan Cliqz zelf.

Ik vind het namelijk zo'n fijne browser dat ik eigenlijk vergeten was dat ik 'm gebruik. Dit is een compliment dus, want software merk je vaak pas als het niet goed werkt.

Dus ik begin met het grootste nadeel: de kleur! Het blauw #00AEF0 doet best pijn aan de ogen, zeker in het begin en het is tot nu toe niet aan te passen. Hoe blauw dat is? Zo:

Cliqz blauw
#00AEF0

 

Was dat schrikken? Dan heb ik het ergste gehad. Want hoewel dat eerder nog niet was aan te passen, nu kan dat dus wel. De achtergrondfoto kan weg en het theme ook. De mogelijkheden zijn nog niet zo heel erg uitgebreid, maar een kniesoor die daar op let.

Nog een nadeel: de website van Cliqz is alleen te lezen in Duits, Engels en Frans. Een kleinigheid naar mijn mening, want je hebt het verder nooit nodig.

Tracking

Cliqz houdt in mijn Gmail-account maar liefst 65 gluurders (trackers) tegen.

Het belangrijkste is, dat Cliqz afrekent met trackers en ander gespuis. Het maakt met één klik inzichtelijk wie er allemaal mee gluren en zet alle luiken dicht. Het is dan aan de gebruiker zelf om deze desgewenst open te zetten, mocht deze dat wensen.

Cliqz is gemaakt door dezelfde mensen die ook de plug-in 'Ghostery' hebben gemaakt. "Ghostery ziet het 'onzichtbare' web en spoort trackers, webbugs, pixels en webbakens op die op webpagina's geplaatst zijn door Facebook, Google, en meer dan 500 andere advertentienetwerken, aanbieders van gedragsgegevens, online uitgevers - kortom, alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in uw activiteit."

Cliqz is een verdere uitbouw hiervan. De browser is gebaseerd op de open source software van Firefox, waarin Ghostery volledig in geïntegreerd is. Dit is vooral handig voor Firefox-gebruikers, want alle inlog data kun je met weinig moeite meenemen van Firefox naar Cliqz, zonder dat je steeds opnieuw terug moet naar Firefox om weer een wachtwoord op te zoeken die je vergeten bent.

De makers van Cliqz (en van Ghostery) zijn van Duitse origine. Het voordeel hiervan is, dat zij verplicht zijn om zich aan de nieuwe Europese Privacywet (AVG) te houden met hun organisatie. En dat doen ze, helder en duidelijk. Sterker: data die je niet verzamelt, hoef je ook niet te beschermen en te verantwoorden. Met Cliqz mág je je locatie geven en mág je aangeven dat je graag reclames wil. Een opt-in systeem dus. En wil je dat niet, dan weiger je gewoon. En dat hoeft maar één keer, Cliqz blijft er niet steeds over zeuren.

Als gevolg van mijn enthousiasme over de desktopversie van Cliqz, heb ik ook de versie voor mobiel op mijn apparaat geïnstalleerd. En ook daarover ben ik zeer tevreden. Om dezelfde redenen. Dankzij het ontbreken van trackers en andere gluurders is de browser bovendien heel erg snel, wat vooral op mobiel extra zwaar weegt voor wie een datalimiet heeft.

En de kleur... Tja.
Het went gelukkig en misschien wel dankzij het feit dat Cliqz erg fijn gereedschap is. Cliqz is hier te vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *