Hoe ondernemers arme mensen uitsluiten

– Column –

Met onderstaand bord sluit u mensen uit die met (heel) weinig geld moeten rondkomen. Mensen in de Participatiewet, WAO of met slechts een klein pensioentje. Dat zit zo…

De armere medemens heeft met wat geluk net genoeg voor de vaste lasten, de dagelijkse uitgaven en soms blijft er een beetje over om iets leuks te doen. Een biertje of een kopje koffie drinken in de stad, of misschien een enkele keer naar een film.

Eerst rekent deze persoon zorgvuldig uit hoeveel geld er is of nog binnenkort binnenkomt. Daar gaan de vaste lasten nog af. Hieruit volgt het budgetje dat iemand kan besteden. Vervolgens neemt de gelukkige één keer per maand (een enkeling wellicht twee keer per maand) de bankpas mee om dat maandbudget op te nemen. Die bankpas blijft vervolgens thuis.

Waarom?

Omdat dat voorkomt dat iemand per ongeluk teveel pint, de vaste lasten daardoor niet kan betalen en daardoor in de schulden raakt.

Dus heel simpel gezegd: arme mensen pinnen niet in horeca en winkels om te voorkomen dat ze in de schulden geraken door een vergissing. Je hoeft er immers maar een dubbeltje naast te zitten in je berekening en een week later heb je een brief met aanmaning dat de huur (gas/licht/water/zorgverzekering) niet kon worden afgeschreven omdat het saldo te laag was.

Dus mijn advies luidt: laat mensen gewoon contant betalen, het voorkomt een hoop ellende.

Delen is fijn!

2 antwoorden op “Hoe ondernemers arme mensen uitsluiten”

  1. Een sympathiek gebaar Paula, je artikel, en het nodigt uit om mijn minima-realiteit even te delen. Ik had de gewoonte om mezelf wekelijks het huishoudgeld uit te betalen 😉 – Monday Payday 😉 – inderdaad alles precies uitgerekend wat ik missen kan, zelfs per dag! Tegenwoordig durf ik het aan om soms alleen alles te pinnen. Maar dan worden wel alle bonnetjes mee naar huis genomen, en schrijf ik alles op, om zeker te zijn dat ik niet over de schreef ga. Het blijft een hoop rekenwerk, en ja het kan lastig worden als je liever cash betaalt en dat kan niet meer ..

    1. Als je een goed overzicht hebt en een min of meer regelmatig bestaan, kan het. Maar gezien velen tegenwoordig tijdelijke flex-parttime baantjes hebben met wisselende inkomsten en een gemeente die elke maand wil verrekenen wat er binnenkomst, zonder dat je je loonstrookjes al in handen hebt, maakt het hopeloos ingewikkeld en onoverzichtelijk. En ook in budgetcursussen (bijvoorbeeld) wordt aanbevolen om bankpassen thuis te laten.

      Dan is het heel treurig dat deze mensen in veel zaken niet (meer) terecht kunnen.

      Bovendien: tegenwoordig doet ook Theaters Tilburg hieraan mee, als gesubsidieerde instelling bedoeld voor alle Tilburgers. Zelf ga ik niet meer naar het Cultureel Café, omdat ik geen kop koffie kan kopen met mijn contante geld en als ik dorst heb naar de wc moet voor water. (Ik pik dan stiekem een leeg glas mee.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *