Facebook verwijdert jou niet

Met enige verbazing heb ik de #DeleteFacebook hype gevolgd de afgelopen weken. Mijn verbazing gaat vooral om het gegeven dat mensen écht geloven dat hun Facebook-inhoud echt weg is als zij zelf hun account verwijderen.

Ook in mijn Facebook-netwerk waren zeker 10 mensen die hun account hebben verwijderd en in de veronderstelling leven dat daarmee de kous af is.

Klinkklare onzin. Kijk maar eens op archive.org. De bibliotheek en het archief van het internet bevat een slordige 325 miljard (325.000.000.000) webpagina’s.

Dit archief, dat ook de ‘Waybackmachine’ wordt genoemd kan van de meeste websites pagina’s terughalen die lang geleden al verwijderd zijn. Ook van websites die inmiddels allang niet meer bestaan.

En zo blijft ook de content, de teksten, foto’s video’s en wat al niet, voor altijd online staan. Zelfs als je alles verwijdert. Weg is het nooit. Het enige dat je bereikt met het verwijderen van Facebook is dat je je eigen toegang verwijdert.

Dit is niet alleen sneu, maar ook best wel link, zou er ooit een ‘fout regime’ de macht overnemen (maar dat gebeurt natuurlijk nooit :-p ) Je bent namelijk het meest kwetsbaar als je je veilig waant. Als je je ongezien en onbespied waant. Zie bijvoorbeeld de soms hilarische beelden van verborgen camera’s. Zo lang het onschuldig is, is er niks aan de hand hè?

De Verenigde Staten gaan in de toekomst vragen om meer persoonlijke gegevens van mensen die het land willen bezoeken. Amerika-gangers moeten dan ook hun social media-namen, telefoonnummers en gebruikte e-mailadressen van de laatste vijf jaar delen.

Dit meldt de NOS juist vandaag. En het geldt (nog) niet voor EU-burgers, tenzij ze naar verdachte landen hebben gereisd. Dus snel even je Facebook account verwijderd voordat je naar de VS reist? Het helpt je niet.

Maar ook telefoonnummers en gebruikte e-mailadressen van de afgelopen vijf jaar. De geplande maatregel zou geen gevolgen hebben voor Nederlanders.

Kortom. Je bent vrij om de toegang tot jouw account te wissen, zodat je niet meer in de verleiding komt om nog meer met de wereld te delen. Maar heb alsjeblieft niet de illusie dat je er qua veiligheid of qua privacybescherming iets mee opschiet.

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *