De Woonweek

Voor de nieuwsbrief van Honk –  Woonnieuws – heb ik in de eerste helft van 2020 elke donderdag een column geschreven. In deze column, onder de titel ‘De Woonweek’ beschreef ik op luchtige wijze het belangrijkste nieuws op het gebied van woningbouw en -markt. Een prettige samenvatting voor wie het in deze branche veel te druk heeft om zelf alles te volgen en bovenop het nieuws te zitten.

De eerste editie van ‘De Woonweek’ – van donderdag 9 januari 2020 – is hieronder, na de knip, integraal te lezen. De laatste drie edities zijn via de volgende links te lezen. Wilt u meer edities lezen? Of wilt u dat ik deze columns voor uw website ga schrijven? Neem dan contact met me op via media@paula-anguita.nl.


Afsluiten en opstarten

De eerste week van het nieuwe jaar is gewoonlijk weinig nieuws. Politici houden reces en alle andere mensen, organisaties en bedrijven zijn bezig met afsluiten en opstarten. Een tijd dus om vooral terug en vooruit te kijken. En dat geldt voor de woningmarkt net zo goed als voor elk andere sector.

Zo heeft radiozender BNR een top 10 gemaakt van de belangrijkste trends van het afgelopen jaar. Al zullen we nooit precies weten hoe het eruit ziet wanneer “huizenprijzen als champagnekurken door het dak knallen”, indrukwekkend is het wel. De vaststelling dat lage rentes, CO2, stikstof en PFAS het nieuws aanvoerden valt amper tegen te spreken.

Een top 10 kregen we ook van adviesbureau Companen, dat de trends voor woningmarkt en leefomgeving in 2020 opsomde. Volgens dit bureau moet en wordt alles anders. De politiek moet en zal ingrijpen om de woningmarktcrisis op te lossen, er zullen vernieuwende en betaalbare woonarrangementen komen voor de middeninkomens en we gaan een revolutie tegemoet op het vlak van energiebesparing en klimaatadaptatie. Van afwachten naar Doen!

Het woningtekort houdt nog steeds iedereen bezig en dat is ook in de eerste week van het jaar niet anders.

Volgens woningmarkt expert Peter Hendriks, journalist voor Follow the Money, is de huidige woningcrisis een direct gevolg van de Participatiesamenleving van begin jaren ’10. Verzorgingshuizen voor ouderen werden gesloten onder het kabinet Rutte II met het idee dat oude mensen thuis konden blijven wonen als familie en buren voor hen gingen zorgen. Het directe gevolg is dat er veel minder betaalbare woningen vrij komen voor jongeren.

“Er groeit door al die woningproblematiek een afhankelijke generatie jongeren op die minder te kiezen heeft. Neem mijn dochter. Twintig jaar oud. Sinds kort woont ze weer thuis, omdat haar kamer in hartje Den Haag peperduur was.” zegt Marnix Norder in een interview met dagblad Trouw. Hij heeft recent afscheid genomen als voorzitter van koepelorganisatie Aedes voor woningcorporaties. De voorspelling van Companen lijkt hij niet te delen. “Politici maken zich er niet druk om. Er wordt niet gehandeld alsof er crisis is.” Hij geeft zijn opvolger het advies om de woningcrisis een gezicht te geven. Maar wie wil het gezicht zijn van een crisis?

Onze Haagse politici beginnen het jaar met een extra weekje reces. Des te uitgeruster kunnen de dames en heren volgende week debatteren over de Omgevingswet. Minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven wil uiterlijk 1 juli 2020 besluiten of de nieuwe Omgevingswet écht kan worden ingevoerd op 1 januari 2021. Ze is optimistisch, maar erkent ook dat er nog veel werk verzet zal moeten worden. De Eerste Kamer laat op zich wachten bij het doorhakken van knopen en diverse organisaties zijn er nog niet klaar voor.

Wat ook nog niet klaar is, is de software die architecten gebruiken om ontwerpen door te rekenen op duurzaamheid. Daardoor is het volgens de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus onmogelijk om vanaf 1 juli 2020 te voldoen aan de strengere BENG-regels. De organisatie lobbyt voor nog eens een halfjaar uitstel van de ‘bijna-energie-neutrale-gebouweneis’ volgens radiozender BNR.

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *